Tarta pomarańczowa z Sunquick

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszny pomarańczowy krem z kruchym ciastem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    szklanka mąki
    pól szklanki cukru pudru
    100 gram zimnego masła
    żółtko
    pół laski wanilii
    1- 2 łyżki zimnej wody

    Krem
    opakowanie serka mascarpone
    2-3 łyżki koncentratu pomarańczowego Sunquick
    3 łyżki cukru pudru trzcinowego
    pół opakowania śmietanki 36%

Tarta pomarańczowa z sunquick - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1- 2 łyżki zimnej wody

    Z podanych składników zagnieść ciasto dodając ziarenka z połowy laski wanilii.
    Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Przed wożeniem ciasta do piekarnika ponakłuwać spód ciasta widelcem lub obciążyć fasolą.

    Piec 20- 25 minut w 180 stopniach.
    Wyjąć i dobrze wystudzić.

    Wyjmij serek z opakowania dodaj koncentrat pomarańczowy, cukier i mieszając dodawaj śmietanki tyle aby zrobił się krem, który potem włożysz w rękaw cukierniczy. U mnie wyszło ok 50% opakowania.

    Napełnij rękaw i dekoruj tartę. Wierzch udekorowałam wstążeczkami z pomarańczy.

Porady

Tartę najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż na początku ciasto jest twarde. Pod wpływem wilgoci z kremu nawilgnie i będzie ja można jeść.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy