Szparagi bolognese

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Tradycyjne bolognese w niecodziennej i bardziej dietetycznej odsłonie. Makaron został zastąpionym przepysznymi szparagami. Smacznie i zdrowo!

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z szynki
    2 łyżki oliwy pomidorowej
    2 ząbki czosnku
    średnia biała cebula
    strąk czerwonej papryki
    marchew
    puszka pomidorów pelatti (400g)
    2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
    sól, czarny pieprz, oregano, bazylia
    10szt białych szparagów
    sól, cukier

Szparagi bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w mała kostkę cebule z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor. W tym czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę marchew. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy marchew, posiekaną w kostkę paprykę, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku bazylią, oregano, sola i pieprzem.
    Szparagi obieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru, aż będa półmiękkie.
    Na talerze wykładamy szparagi, polewamy sosem bolognese i dekorujemy listkiem bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy