Sos z suszonych grzybów

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest wyśmienitym dodatkiem do większości potraw z kasz, różnego rodzaju klusek i dań mięsnych.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 dag suszonych grzybów,
    1 średnia cebula,
    1 łyżka masła,
    1 łyżka oleju,
    1,5 łyżki mąki,
    1/2 kubeczka kwaśniej śmietany 18%,
    sól, pieprz.

Sos z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby opłukać i namoczyć na noc w 1,5 szklanki przegotowanej, zimnej wody. Grzyby ugotować pod przykryciem w wodzie w której się moczyły do miękkości (około 1 godzina), przestudzić. Grzyby odcedzić i drobno posiekać, wywar z gotowania zachować!
  • 2. Cebulę obrać, drobno pokroić. W rondelku roztopić łyżkę masła i olej, dodać pokrojoną cebulę i smażyć przez około 10 minut na złoty kolor. Dodać mąkę. Przygotowaną zasmażkę rozrzedzać stopniowo, ciągle mieszając, zimnym wywarem z gotowania grzybów.
  • 3. Dodać posiekane grzyby, śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać, zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy