Serowe racuszki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne racuszki z ricotty na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag sera ricotty
    150 ml mleka
    10 dag mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 łyżka cukru pudru
    Szczypta soli

    Do podania:
    Sos truskawkowy
    Świeże truskawki

Serowe racuszki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser włożyć do miski, wbić żółtka, dodać szczyptę soli, wlać mleko, wsypać cukier puder i zmiksować na kremową masę.

    Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać.

    Białka ubić na sztywno wmieszać w masę serową, delikatnie rózgą.
    Porcje ciasta nakładać na lekko natłuszczoną patelnię, formować niewielkie racuszki, smażyć z każdej strony na złocisto.

    Podawać ciepłe polane sosem truskawkowym i z pokrojonymi świeżymi truskawkami.

Komentarze

Podobne przepisy