Racuszki drożdżowe z truskawkami

5 (199 ocen)

  • 30 min

Smaczna, słodka propozycja dla dzieci i nie tylko. Racuszki drożdżowe są aromatyczne i puszyste.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    3 jaja wiejskie
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 szklanka cukru
    skórka otarta z 1/2 cytryny

    Rozczyn:
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    1 szklanka mleka 3,2 %
    50 g świeżych drożdży


    Ponadto:
    30 dag świeżych truskawek
    cukier puder do oproszenia po wierzchu
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Racuszki drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn drożdżowy 1. Najpierw robimy rozczyn:
    Do miseczki dodajemy: 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, 1 szklankę ciepłego mleka, 50 g drożdży. Mieszamy razem na gładką masę.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.
  • rozkłócone jajka 2. Całe jajka rozkłócamy rózgą.
  • przesiewanie mąki 3. Do garnka przesiewamy mąkę.
  • składniki na racuszki drożdżowe 4. Dodajemy pozostałe składniki: jajka, cukier, cukier waniliowy, rozczyn, olej, otarta skórkę.
  • ciasto drożdżowe na racuszki 5. Mieszamy ciasto na gładką masę.
  • ciasto drożdżowe po wyrośnięciu 6. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • smażenie racuszków 7. Na patelni lekko podlewamy olej.
    Wlewamy porcje ciasta chochelka, na rozgrzany tłuszcz.
  • pokrojone truskawki 8. Truskawki myjemy, osuszamy. Kroimy drobno.
  • racuszki z truskawkami- smażenie 9. Na racuszki nakładamy porcję truskawek.
  • usmażone racuszki 10. Racuszki smażymy z obu stron na rumiano.
  • usmażone racuszki drożdżowe z truskawkami 11. Racuszki przekładamy na talerze. Gorące obsypujemy cukrem pudrem.
  • racuszki drożdżowe z truskawkami 12. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Podany czas przygotowania- jest bez oczekiwania na wyrastanie. W cieple dni- ciasto rośnie błyskawicznie. Racuszki możemy smażyć na maśle klarowanym, malutko go dodając. Z tej porcji wychodzi ok. 25 racuszków. Smak racuszków jest podobny do pączków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować