Schab pieczony z pigwą

0 (0 ocen)

Schab wieprzowy pieczony z dodatkiem aromatycznych owoców pigwy. Cierpki smak tych owoców został przełamany słodyczą miodu.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego
    3-4 owoce pigwowca japońskiego
    5 łyżek miodu

    sól

    2 łyżeczki kolorowego pieprzu
    łyżeczka mielonego imbiru
    łyżeczka mielonego czosnku
    łyżeczka ziaren kolendry
    liść laurowy
    łyżeczka ziaren gorczycy
    3-4 ziela angielskie

    2 łyżeczki majeranku

    świeży tymianek do posypania mięsa przed podaniem

Schab pieczony z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1x7n2y7 1. Mięso nacieramy solą. Przyprawy: kolorowy pieprz, imbir, czosnek, kolendrę, gorczycę, pokruszony liść laurowy i ziele angielskie rozcieramy w moździerzu. Roztartymi przyprawami nacieramy mięso. Na końcu mięso posypujemy majerankiem i polewamy miodem. Mięso okładami cząstkami owoców, z których zostały wykrojone gniazda nasienne.
  • 2. Przygotowane mięso podlewamy wodą lub rosołem i pieczemy około 1,5-2 godzin w piecu nagrzanym do 180-190 stopni C.
  • 3. Mięso przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem. Mięso podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też artykuł z poradami: Pigwa – wykorzystaj ją w kuchni!

Komentarze

Podobne przepisy