Schab duszony na kwaśno

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mięso z kwaśnym sosem to doskonałe połączenie

  • 60 min

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
    300 g ogórków kiszonych
    4 większe pieczarki
    śmietanka 30%
    wywar do podlewania
    sól pieprz do smaku
    oliwa z oliwek

Schab duszony na kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy kotlety. Kotlety bez panierki i nie rozklepane o ok 1 cm grubości. Podsmażone kotlety podlewamy wywarem z rosołu. Wkrawamy plastry ogórków kiszonych.
    Pieczarki płuczemy i czyścimy z zanieczyszczeń. Kroimy w plastry i dodajemy do mięsa i ogórków. Wszystko razem dusimy pod przykryciem dolewając wywaru. Można dodać troszkę wody z ogórków wtedy sos będzie miał bardziej intensywny smak.
    Na koniec podlewamy to wszystko śmietaną 30 % i dostawiamy na ogniu jeszcze chwile.

Porady

Lepsze będą większe kawałki kotleta ponieważ schab się skurczy podczas duszenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy