Filety z ulubionej ryby (u mnie morszczuk)
1 jajko
mąka
4 marchewki
2 pietruszki
pół selera
cały por
3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
3 bataty
łyżka masłą
sól, pieprz do smaku
Ryba po grecku z puree z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, seler, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojony w piórka por, odrobinę wody, sól i dusimy na małym ogniu całość do miękkości. Dodajemy musztardę, przecier pomidorowy oraz pieprz do smaku.
2.Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min aż będą miękkie.
3.Rybę przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku i ponownie w mące. Smażymy na złoty kolor.
4.Rybę układamy na gotujące się warzywa i gotujemy razem 5 min aby przeszła delikatnie ich smakiem. Bataty odcedzamy i łączymy z łyżką masła. Ubijamy na puree.
Komentarze