Ryba po grecku z puree z batatów

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pysznie zrównoważony słodko - kwaśny smak

  • 60 min

Składniki:

  • Filety z ulubionej ryby (u mnie morszczuk)
    1 jajko
    mąka
    4 marchewki
    2 pietruszki
    pół selera
    cały por
    3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    3 bataty
    łyżka masłą
    sól, pieprz do smaku

Ryba po grecku z puree z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, seler, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojony w piórka por, odrobinę wody, sól i dusimy na małym ogniu całość do miękkości. Dodajemy musztardę, przecier pomidorowy oraz pieprz do smaku.
  • 2. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min aż będą miękkie.
  • 3. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku i ponownie w mące. Smażymy na złoty kolor.
  • 4. Rybę układamy na gotujące się warzywa i gotujemy razem 5 min aby przeszła delikatnie ich smakiem. Bataty odcedzamy i łączymy z łyżką masła. Ubijamy na puree.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy