Różowe bułeczki serduszka dla dziewczynek

0 (0 ocen)

Obłędnie różowe bułeczki, o intensywnym, maślanym smaku i zapachu. Zachwycą każdą małą dziewczynkę. Polecam!

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
    300 g mąki pszennej
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    180 ml mleka
    30 g masła, roztopionego
    2 kisiele wiśniowe (proszek)

Różowe bułeczki serduszka dla dziewczynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać mąkę, sól, cukier, kisiel oraz mleko. Wszystko dobrze wyrobić do uzyskania miękkiego, sprężystego i elastycznego ciasta, dodając pod koniec rozpuszczone masło. Ciasto włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
  • image-0o9sxiq 2. Po tym czasie ciasto podzielić na około 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę w kształcie serca. Umieścić je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 40 minut do napuszenia.
  • image-1crnlca 3. Napuszone bułeczki piec w 180 st.C około 15-20 do przyrumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Podawać, np. z dżemem, masłem itp. Smacznego!

Porady

Przepis na około 10 bułeczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy