Risotto z jabłkamj

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • -600 ml mleka
    -3 łyżki cukru trzcinowego
    -3 łyżki masła
    -150 g ryżu carnaroli
    -50 g mieszanych orzechów
    -1 duże jabłko
    -1/2 łyżeczki cynamonu

Risotto z jabłkamj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy kawałki jabłka, obtoczone w cynamonie. Dusimy na małym ogniu przez 2 minuty. Wyjmujemy z garnka. Do garnka dodajemy 2 łyżki masła i ryż. Smażymy, mieszając aż krawędzie ziaren zaczną być lekko przezroczyste. Dodajemy 100 ml mleka, cukier, jabłka i orzechy. Dusimy przez 20 minut stopniowo dolewając mleko i mieszając. Podajemy ciepłe, posypane pokruszonymi orzechami i cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy