Pulpety w sosie cebulowo paprykowym

0 (0 ocen)

Szybki i smaczny sposób na obiad.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    3 łyżki bułki tartej
    2 jajka
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
    sól, pieprz do smaku
    SOS
    3 -4 cebule
    1 czerwona papryka ( lub po pół czerwonej i zielonej)
    500 ml bulionu

Pulpety w sosie cebulowo paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę tartą zalać mlekiem tak by zrobiła się gęsta papka. Wymieszać z mięsem,jajkami i przyprawami. Z masy uformowac pulpety. Obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni ( na odrobinie oleju)
    Cebulę pokroić w "piórka", paprykę w cienkie paski lub kostkę. Na patelni, na której smażyły się pulpety roztopić 3 łyżki masła, krótko zeszklić cebulę z papryką. Zalać bulionem,włożyć pulpety, i dusić pod przykryciem na małym płomieniu. Sos można zagęścić śmietaną. Doprawic do smaku. Na koniec posypać natką pietruszki i lubczykiem.

Porady

Pulpety można podawać z ryżem, kaszą gryczaną. Do papryki i cebuli można dodać starty na tarce ogórek kiszony.

Komentarze

Podobne przepisy