500g mięsa mielonego
3 łyżki bułki tartej
2 jajka
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
sól, pieprz do smaku
SOS
3 -4 cebule
1 czerwona papryka ( lub po pół czerwonej i zielonej)
500 ml bulionu
Pulpety w sosie cebulowo paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę tartą zalać mlekiem tak by zrobiła się gęsta papka. Wymieszać z mięsem,jajkami i przyprawami. Z masy uformowac pulpety. Obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni ( na odrobinie oleju)
Cebulę pokroić w "piórka", paprykę w cienkie paski lub kostkę. Na patelni, na której smażyły się pulpety roztopić 3 łyżki masła, krótko zeszklić cebulę z papryką. Zalać bulionem,włożyć pulpety, i dusić pod przykryciem na małym płomieniu. Sos można zagęścić śmietaną. Doprawic do smaku. Na koniec posypać natką pietruszki i lubczykiem.
Porady
Pulpety można podawać z ryżem, kaszą gryczaną.
Do papryki i cebuli można dodać starty na tarce ogórek kiszony.
Komentarze