Pierogi z bobem i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

pierogi

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 jajko
    1 cebula
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy
    400 ml wrzątku

    nadzienie;
    1 kg bobu
    400 g boczku wędzonego
    sól
    pieprz garść natki pietruszki

Pierogi z bobem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
    300 g boczku kroimy i przysmażamy z cebulą.
    Bób razem z boczkiem przepuszczamy przez maszynkę na dużych oczkach. Przyprawiamy do smaku dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
    Mąkę mieszamy z oliwą i solą, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką , po przestudzeniu wybijamy jajko i zagniatamy ciasto podsypując mąką. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki i lepimy pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia.
    Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy z przysmażonym boczkiem z cebulką.,,

Komentarze

Podobne przepisy