Pierogi z bobem i boczkiem

5 (2 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam pierogi i uwielbiam bób, a połączenie tych dwóch zaowocowało pysznym daniem... z boczkiem i cebulką - absolutna pychotka

  • 60 min

Składniki:



  • Do około 45 pierogów potrzebujemy



    ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej

    1 płaska łyżeczka soli

    gorąca woda



    farsz:

    około 300 g bobu

    kawałek wędzonego boczku

    1 cebula

    2 łyżki masła


    sól pieprz



Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z bobem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do mąki dodać sól i wlać gorącą wodę, tyle aby powstało ciasto, nieklejące się do ręki. Wyrabiać około 5 minut, a następnie wstawić do lodówki na pół godziny.





    Bób gotować około 5 minut, następnie odcedzić, lekko schłodzić i zdjąć łupinki, jeszcze raz zalać wrzątkiem, osolić i ugotować do miękkości a następnie zblendować na gładką masę.





    Cebulkę poszatkować, podsmażyć na maśle, dodać boczek, przesmażyć a na końcu dodać bób. Przyprawić solą i pieprzem.





    Z ciasta wykrawać krążki na pierogi, faszerować masą, wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu 3 minuty, od czasu wypłynięcia na wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

pierogi z bobem i boczkiem

To może cię zainteresować