Pasztet z cukinii

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pasztet ten można jeść jako samodzielne danie, można także kawałek pasztetu położyć na kromkę chleba i traktować jako kanapkę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki startej i odciśniętej z soku cukinii
    1,5 szklanki bułki tartej
    20 dag sera żółtego
    1 duża marchew
    kilka listków zielonej pietruszki
    o,5 litra oleju
    3 jaja
    2 cebule
    sól
    pieprz
    olej do posmarowania blachy

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pasztet 1. Ser żółty i marchew ścieramy na tartce o grubych oczkach, natomiast cebule na małych oczkach. Następnie dodajemy startą cukinię, posiekaną natkę pietruszki, żóltka , sól, pieprz, bułkę tartą i olej. Białka ubijamy i również dodajemy. Następnie dokładnie mieszamy.
  • 2. Formę do pieczenia ( tzw. keksówka) smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. W tak przygotowana formę układamy ciasto a następnie wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 1 godzinę.

Komentarze

Podobne przepisy