Ogórki małosolne

0 (0 ocen)

Nadszedł czas na robienie przetworu i jak co roku w moim domu dzieje się przetworowy szał.

Składniki:

  • - 1,5 kg ogórków (najlepiej małych)
    - 2 litry wody
    - sól kamienna
    - koper
    - liście chrzanu
    - korzeń chrzanu
    - liście z wiśni
    - liście z czarnej porzeczki
    - 2 ząbki czosnku

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 litry wody zagotować z 1 czubatą łyżką soli kamiennej.
  • 2. Na dno słoika ułożyć kwiat i łodygę kopru, korzeń i liście chrzanu, obrane ząbki czosnku oraz liście wiśni i czarnej porzeczki. Na koniec wsadzić ogórki do słoika.
  • 3. Zalać wszystko przegotowaną, gorącą woda z solą.
    Odstawić przykryte na kilka dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy