Napoleonka

0 (0 ocen)

W lodówce miałam leżeć opakowanie ciasta francuskiego, a że nic nie upichciłam do niedzielnej kawy to wykorzystałam je do zrobienia napoleonki. Ciasto szybkie w wykonaniu, polecam.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1,5 szklanki mleka
    25 g masła
    0,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy (16 g)
    32 g- ½ opakowania budyniu waniliowego
    1 łyżka mąki pszennej
    ½ łyżki maki ziemniaczanej
    1 duże jajko

Napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2bo0llq 1. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwie równe części. Upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (15 minut w 200*C).
    .
  • image-0wwwldg 2. Do garna wlać 1 szklankę mleka, masło i cukry- zagotować.
  • image-0je3v63 3. W miseczce rozmieszać resztę mleka z jajkiem, proszkiem budyniowym i makami.
  • 4. Wlać do wrzącego mleka w garnku i energicznie mieszać do powstania gęstej masy. Delikatnie przestudzić.
    Przestudzony krem rozprowadzić na jednym płacie z ciasta francuskiego. Docisnąć drugim. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce. Można zrobić z dwóch porcji wtedy ciasto będzie większe.

Komentarze

Podobne przepisy