Kluski śląskie z cukiniową potrawką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Proste kluski z takim dodatkiem to urozmaicony obiad dla całej rodziny. Na talerzu wyglądają bardzo elegancko i zachęcają do zjedzenia.Potrawkę zrobiłam by wykorzystać zapas cukinii.

  • 45 min

Składniki:

  • Kluski;

    1,5 kg ziemniaków ugotowanych
    ok.2 szklanki mąki ziemniaczanej
    sól do smaku.

    POTRAWKA:

    1 cukinia
    1 biała cebula
    1 kg łopatki wieprzowej
    3 żółte papryki
    2 czerwone papryki
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej np.Kucharek
    Czarny pieprz do smaku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z cukiniową potrawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski śląskie z cukiniową potrawką . 1. Mięso kroimy w średnią kostkę .
    Cukinię ja miałam dużą więc przekroiłam na pół i wydrążyłam nasiona za pomocą łyżki.
    Pokroiłam cukinie razem ze skórą w kostkę .
    Papryki oczyściłam ,usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę .
  • Kluski śląskie z cukiniową potrawką . 2. Cebule drobno posiekałam i przesmażyłam na rozgrzanym oleju.
    Dodałam do niej mięso a po 10 minutach cukinię i papryki.
  • Kluski śląskie z cukiniową potrawką . 3. Razem smażyłam do miękkości mięsa i warzyw.
    Na koniec doprawiłam Kucharkiem i czarnym pieprzem, dodałam koncentrat pomidory.
  • Kluski śląskie z cukiniową potrawką . 4. Kluski :

    Między czasie ugotowane ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa.
    1/4 część odłożyłam na bok, a w miejsce po nich wsypałam mąkę ziemniaczaną.
    Wyrobiłam ciasto i ukształtowałam kluski.
    Gotowałam w osolonym wrzątku.

    Gotowe kluski wyłożyłam na talerz i dodałam porcję potrawki cukiniowej.

Porady

Kluski po ugotowaniu skrapiam olejem wtedy się nie skleją do siebie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować