Kluski śląskie z cukiniową potrawką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Proste kluski z takim dodatkiem to urozmaicony obiad dla całej rodziny. Na talerzu wyglądają bardzo elegancko i zachęcają do zjedzenia.Potrawkę zrobiłam by wykorzystać zapas cukinii.

  • 45 min

Składniki:

  • Kluski;

    1,5 kg ziemniaków ugotowanych
    ok.2 szklanki mąki ziemniaczanej
    sól do smaku.

    POTRAWKA:

    1 cukinia
    1 biała cebula
    1 kg łopatki wieprzowej
    3 żółte papryki
    2 czerwone papryki
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej np.Kucharek
    Czarny pieprz do smaku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki.

Kluski śląskie z cukiniową potrawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski śląskie z cukiniową potrawką . 1. Mięso kroimy w średnią kostkę .
    Cukinię ja miałam dużą więc przekroiłam na pół i wydrążyłam nasiona za pomocą łyżki.
    Pokroiłam cukinie razem ze skórą w kostkę .
    Papryki oczyściłam ,usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę .
  • Kluski śląskie z cukiniową potrawką . 2. Cebule drobno posiekałam i przesmażyłam na rozgrzanym oleju.
    Dodałam do niej mięso a po 10 minutach cukinię i papryki.
  • Kluski śląskie z cukiniową potrawką . 3. Razem smażyłam do miękkości mięsa i warzyw.
    Na koniec doprawiłam Kucharkiem i czarnym pieprzem, dodałam koncentrat pomidory.
  • Kluski śląskie z cukiniową potrawką . 4. Kluski :

    Między czasie ugotowane ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa.
    1/4 część odłożyłam na bok, a w miejsce po nich wsypałam mąkę ziemniaczaną.
    Wyrobiłam ciasto i ukształtowałam kluski.
    Gotowałam w osolonym wrzątku.

    Gotowe kluski wyłożyłam na talerz i dodałam porcję potrawki cukiniowej.

Porady

Kluski po ugotowaniu skrapiam olejem wtedy się nie skleją do siebie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy