Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do miski. Ziemniaki uklepujemy dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy a w jej miejsce dajemy mąkę ziemniaczaną, tak aby była na równi z warstwą ziemniaków. Dokładamy wyjętą część ziemniaków, solimy i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Formujemy kluski. Teraz możemy przygotować je na dwa sposoby. 1. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 5 min. od wypłynięcia. 2. Smażymy na głębokim tłuszczu. Na nie za mocnym ogniu, żeby doszły w środku a nie były spalone na zewnątrz.
Porady
W kluskach można na środku palcem zrobić dołeczek, dzięki temu szybciej się ugotują.
Komentarze