Karkówk pieczona w czerwonym winie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Mięso zawsze wychodzi, miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Doskonale się kroi i nie rozpada. Idealnie pasuje do chleba - na kanapkę, jak również po podgrzaniu - na smaczny obiad.

  • 5 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg karkówki/schabu/szynki bez kości (najlepiej mięsa w miarę wąskiego)
    1 cebula
    Przyprawy:
    sól, papryka, pieprz, curry
    1 garść majeranku
    1 listek laurowy (pokruszony)
    Dodatkowo:
    1,5 szklanki czerwonego wina (wytrawnego)

Karkówk pieczona w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i dobrze natrzeć solą, pieprzem, curry oraz papryką.
    Następnie całość obłożyć cebulą pokrojoną w talarki, posypać majerankiem, listkiem laurowym i wstawić do lodówki na 2 godziny (czas można odrobinę skrócić).
    Po tym czasie mięso (z cebulą) przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać 1/2 porcji wina i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec minimum 1 godzinę w temperaturze 200 stopni (pod przykryciem).
    Po 30 minutach podlać resztą wina.
    (Aby mięso dobrze się kroiło - po ostygnięciu należy je włożyć do lodówki na 2 godziny.)

Porady

Przepis wykorzystywałam już niejednokrotnie i z różnego rodzaju mięsem wieprzowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy