a może z kaki, szaronem, hurmą lub hebanką ?Owoc ,który ma chyba najwięcej nazw na świecie, jest pełen słońca i słodyczy.Doskonały na desery ,sałatki czy dodatek do mięs.Dzisiaj proponuję udka kaczki z tym smacznym ,bogatym w witaminy owocem.
Składniki:
1 persymona
2 udka kaczki
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka tłuszczu do obsmażenia udek
150 ml wina czerwonego
Kaczka z persymoną, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka natrzeć solą i marynatą przygotowaną z oliwy, miodu, cytryny i zmiażdżonego czosnku. Pozostawić na parę godzin ,a najlepiej na noc.
Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ,przełożyć do naczynia żaroodpornego ,polać winem ,przykryć i dusić w piekarniku 1-1,15 h.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego
dodać 1 łyżkę marynaty w stylu chińskim i przesmażyć z obu stron plastry persymony , które na końcu posypać pieprzem kajeńskim.
Udka serwować ze smażoną persymoną i chińskim sosem śliwkowym.
Komentarze