Gotowany dorsz w sosie pietruszkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 56 lat i jestem rencistką. Ostatnio poszukuję przepisów na dania z ryb, które bardzo lubię.

Składniki:

  • ● 60 dag filetów z dorsza
    ● pęczek natki pietruszki
    ● 750 ml bulionu warzywnego
    ● cebula
    ● 2 łyżki przyprawy do ryb
    ● łyżka masła
    ● 300 ml mleka
    ● gotowa zasmażka (najlepiej jasna)
    ● sól, pieprz

Gotowany dorsz w sosie pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i osuszamy.
    Kroimy w mniejsze kawałki.
    Natkę pietruszki myjemy
    i osuszamy. Z łodyżek
    odrywamy listki.
  • 2. Łodyżki natki gotujemy
    razem z bulionem ok. 10
    minut. Do wywaru wkładamy
    filety i gotujemy jeszcze
    6 minut. Przecedzamy. Wywar
    zachowujemy.
  • 3. Robimy sos: cebulę obieramy,
    drobno kroimy i podsmażamy
    na maśle. Wlewamy
    300 ml wywaru i mleko.
    Doprowadzamy do wrzenia.
    Dodajemy zasmażkę, mieszamy
    i gotujemy minutę.
    Doprawiamy. Listki natki siekamy
    i wsypujemy do sosu.
  • 4. Filety polewamy sosem.
    Podajemy z ziemniakami,
    ryżem lub kaszą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy