Fasola ok 1/2 kg
małe żeberko mięsne
boczek ok 25-30 dkg
kiełbasa zywyczajna u mnie dwie laski
marchewka, cebula, dwa ząbki czosnku, pietruszka, liscie laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy słoiczek,
papryka w proszku, chilii, majeranek, sól, pieprz, tymianek, kolendra
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotuje wywar na żeberku. Dodaje liście laurowe, ziele angielskie, marchew, cebulę, czosnek 1 ząbki, pietruszkę, fasolę świeżą lub namoczoną przez noc w wodzie. Gotuje razem do miękkości fasoli. Gdy fasola zmięknie wyciągamy kość i warzywa. Dodajemy przysmażony boczek i kiełbasę. Dodajemy przecier i przyprawy. Gotujemy.
Można dodać zasmażkę.
Zasmażka: 4v łyżki maki smażymy do zbrązowienia na patelni. Gdy wystygnie mąka dodajemy zimną wodę i mieszamy do rozpuszczenia się mąki. Do tego dodajemy chochelkę gorącej fasoli i mieszamy. Całość zagotowujemy kilka minut.
Komentarze