Ekspresowa zupa pieczarkowa z makaronem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Tą zupę szybko się gotuje nie wymaga wielu przygotowań i produktów. Nie dodaję do zupy ziemniaków, bo to wydłuża czas gotowania. Zupę można wzbogacić, dodając marchewkę i pietruszkę. Jeśli zupę będą jadły dzieci, które nie chcą jeść warzyw lub pieczarek, to można ją zmiksować.

  • 15 min

Składniki:

  • 30 dkg pieczarek
    10 cm kawałek pora (jasnozielona część pora)
    6 szklanek bulionu drobiowego (1 szkl.= 250 ml)
    1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego masła)
    1/2 łyżki brązowego cukru
    1 łyżka mąki
    2 łyżki śmietany do zupy (18%)
    kilka gałązek zieleniny do zupy - koperek, pietruszka
    1/3 łyżeczki mielonej kolendry (to mój ulubiony dodatek do pieczarek)
    sól, pieprz do smaku
    drobny makaron jajeczny do podania wraz z zupą

Ekspresowa zupa pieczarkowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ekspresowa zupa pieczarkowa 1. Pieczarki umyć i drobno posiekać. Pora również drobno posiekać.
    W garnku rozgrzać masło, dodać pieczarki i pora, lekko posolić.
    Smażyć kilka minut, aż pieczarki i por będą lekko zrumienione.
    Dodać bulion i cukier, gotować ok. 10 minut na średnim ogniu.
    W miseczce wymieszać mąkę z 4 łyżkami wody, a następnie dodać śmietanę i kolendrę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek mąki.
    Do miseczki z mąką i śmietaną dodać kilka łyżek gotującej się zupy, wymieszać i dodać do garnka z zupą.
    Zupę gotować jeszcze 2 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Zupę podawać z makaronem, posypaną zieleniną.

Komentarze

Podobne przepisy