Zupa pieczarkowa z makaronem

5 (196 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób

Zupa jest pyszna i dzięki podsmażonym pieczarkom - bardziej aromatyczna.

  • 50 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • mięso na wywar
    300-400g pieczarek
    1 cebula (duża)
    1 marchewka (duża)
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek białej części pora
    3 czubate łyżki śmietany 18%/100g serka topionego
    3 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    makaron
    Ponadto:
    2-3 łyżki masła do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i soli.
    Dodać pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera).
    Całość gotować do miękkości.
    W międzyczasie pieczarki należy obrać, umyć i pokroić w paseczki, natomiast cebulę drobno posiekać.
    Pieczarki z cebulą podsmażyć na maśle, a następnie przełożyć do zupy - około 10-15 minut przed końcem jej gotowania.
    Kilka minut później wrzucić makaron lub ugotować go osobno w osolonej wodzie.
    Można go dodać na końcu albo umieścić w miseczkach i zalać go już gotową zupą.
    Zupę zabielić śmietaną, ewentualnie rozpuścić w niej serek topiony i doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować