Drożdżowy chleb piwny z makiem

0 (0 ocen)

Puszysty chlebek na piwie, z chrupiącą makową skórką. dobrze smakuje ze słonymi i słodkimi dodatkami

Składniki:


  • 125 g piwa
    75 g wody
    1 łyżeczka cukru
    15 g drożdży
    35 g masła
    400 g mąki pszennej typ 650
    1 płaska łyżeczka soli
    + jajko do posmarowania
    + mak do posypania

Drożdżowy chleb piwny z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    do misy robota wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać. Wlać piwo w temp. pokojowej, dodać stopione masło, mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek.
    Przełożyć go do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut do wyrośnięcia.

    Po tym czasie bochenek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać grubo makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 35 minut. wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy