Puszysty chlebek na piwie, z chrupiącą makową skórką. dobrze smakuje ze słonymi i słodkimi dodatkami
Składniki:
125 g piwa
75 g wody
1 łyżeczka cukru
15 g drożdży
35 g masła
400 g mąki pszennej typ 650
1 płaska łyżeczka soli
+ jajko do posmarowania
+ mak do posypania
Drożdżowy chleb piwny z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
do misy robota wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać. Wlać piwo w temp. pokojowej, dodać stopione masło, mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek.
Przełożyć go do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie bochenek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać grubo makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 35 minut. wystudzić na kratce
Komentarze