Chlodnik rzodkiewkowo - ogórkowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Chłodnik po raz pierwszy jadłam 2 tygodnie temu. Tak mi posmakował, że postanowiłam samodzielnie spróbować swoich sił w tym kierunku. Polecam bo jest bardzo smaczny, szczególnie na upalne dni.

  • 20 min

Składniki:

  • Na 2 porcje:

    1 duży kefir (400g)
    2 pęczki rzodkiewki
    1 świeży ogórek
    0.5 szklanki śmietany 18%
    1 pomidor
    szczypiorek do dekoracji
    1 cebula dymka
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    pęczek zielonej cebulki

Chlodnik rzodkiewkowo - ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kefir połączyć ze śmietaną, zmiksować.
  • Posiekane składniki 2. Rzodkiewkę umyć, ogórka obrać ze skórki. Wszystko zetrzeć na tarce o małych oczkach, bądź też posiekać "siekaczem".
    To samo robimy z cebulą i czosnkiem.
  • Łączymy składniki 3. Kefir łączymy z posiekanymi warzywami, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy posiekany pęczek zielonej cebulki.
  • 4. Chłodnik przelewamy do miseczek, pomidora kroimy w ósemki, układamy na środku, posypujemy szczypiorkiem.
    Smacznego!

Porady

Chłodnik najlepiej podawać od razu. Można do niego dodać ugotowane na twardo jajko, bądź młode ziemniaczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy