Chłodnik buraczkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chłodnik to idealne danie w gorące dni.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pęczek botwinki
    łyżka octu
    szczypta cukru
    1 średnia cukinia
    4 ogórki gruntowe
    200 ml jogurtu naturalnego
    200 ml śmietany kwaśnej 12%
    1 łyżka pokrojonego koperku
    5 łyżek koncentratu barszczu czerwonego
    1 duża łyżka ćwikły z chrzanem
    sól, pieprz do smaku

Chłodnik buraczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę czyścimy, myjemy i drobno kroimy. Przekładamy botwinkę do garnka, dodajemy ocet, cukier i szklankę wody. Gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia. Cukinię i ogórki myjemy i osuszamy a następnie obieramy je ze skórek. Obrane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny, śmietanę, koperek i mieszamy. Następnie dodajemy ugotowaną botwinkę, koncentrat barszczu czerwonego i ćwikłę z chrzanem, mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy