Chili con carne

  • wyświetlono: 284 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Klasyczna, meksykańska propozycja obiadowa z pikantną nutą, fasolą, papryką i mięsem.

Kloruś

Składniki

500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Duża cebula
Ząbek czosnku
Strąk żółtej papryki
Strąk zielonej papryki
400g czerwonej fasoli z puszki
400g białej fasoli z puszki
Czubata łyżka przecieru pomidorowego
Olej do smażenia
Mieszanka przypraw do chili con carne

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chili con carne

  • 1. Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy mieszanką przypraw do chili con carne. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
    W osolonej wodzie gotujemy ryż. Odcedzamy.
    Chili con carne serwujemy z ryżem lub białym pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatamięso mielonepaprykafasolaczerwona fasolawieprzowinabiała fasolakolacjaobiadszybki obiadchilikuchnia meksykańskameksyk
 

Komentarze

Podobne przepisy

Chili con carne

Dodane przez: afrodyta

Chili con carne.

Syczące danie jednogarnkowe z rodem...

chili con carne

Dodane przez: NaWidelcu

Chili con carne z ciecierzycą

Ciekawe w smaku połączenie różnych...

Chili con carne

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Chili con carne

Szybkie i łatwe do przygotowania,...

chili con carne

Dodane przez: majka190382

CHILI CON CARNE

Szybki, syty, rozgrzewający obiad.

image-2a7gjl0

Dodane przez: izek

Chili con carne

Rozgrzewające amerykańskie danie

Dodane przez: Monia16

Chili con carne Moniki

Potrawę jadłam pierwszy raz w Niemczech...