Chili con carne

0 (0 ocen)

Klasyczna, meksykańska propozycja obiadowa z pikantną nutą, fasolą, papryką i mięsem.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    Duża cebula
    Ząbek czosnku
    Strąk żółtej papryki
    Strąk zielonej papryki
    400g czerwonej fasoli z puszki
    400g białej fasoli z puszki
    Czubata łyżka przecieru pomidorowego
    Olej do smażenia
    Mieszanka przypraw do chili con carne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy mieszanką przypraw do chili con carne. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
    W osolonej wodzie gotujemy ryż. Odcedzamy.
    Chili con carne serwujemy z ryżem lub białym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy