Klasyczna, meksykańska propozycja obiadowa z pikantną nutą, fasolą, papryką i mięsem.
Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Duża cebula
Ząbek czosnku
Strąk żółtej papryki
Strąk zielonej papryki
400g czerwonej fasoli z puszki
400g białej fasoli z puszki
Czubata łyżka przecieru pomidorowego
Olej do smażenia
Mieszanka przypraw do chili con carne
Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy mieszanką przypraw do chili con carne. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
W osolonej wodzie gotujemy ryż. Odcedzamy.
Chili con carne serwujemy z ryżem lub białym pieczywem.
Komentarze