chili con carne

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Uwielbiam chili con carne także za prostotę i szybkość wykonania, to pomysł na obiad, którego przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Polecam!

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (dałam wołowo - wieprzowe)
    1 duża czerwona cebula
    2 - 3 ząbki czosnku
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki zmielonego kuminu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 puszka czerwonej fasolki
    1 puszka krojonych pomidorów

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroiłam w piórka i razem z czosnkiem zeszkliłam na niewielkiej ilości oleju. Stopniowo dodawałam zmielone mięso i podsmażałam do lekkiego zrumienienia. Następnie dołożyłam pokrojoną w paski paprykę, przyprawy i koncentrat pomidorowy oraz fasolkę i pomidory (razem z zalewą). Gotowałam około 15 minut bez przykrycia na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
    Zazwyczaj chili con carne podawane jest z ryżem, równie dobrze smakuje z makaronem, a my najczęściej jemy je ze świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy