Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

Bardzo lubię ciasta cytrynowe. Chyba dlatego, że przypominają mi księżyce cytrynowe z dzieciństwa, które mama robiła.

Składniki:

  • 4 duże jaja
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    20 dag stopionego masła
    starta skórka z 1 cytryny
    sok z 1/2 cytryny (ja zawsze daję więcej)
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jaja ubić z cukrem na gęstą, puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnie masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Piec w 170st ok. 45 minut.
    Po upieczeniu polukrować lukrem:
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, aby nie było grudek (ja robię to taką metalową sprężynką). Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ilość cukru pudru muszę podać w przybliżeniu – myślę, że jest to pełna szklanka. Trudność w podaniu dokładnych proporcji wynika z tego, że zawsze robię ten lukier „na oko”.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy