Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 1 min

Babka cytrynowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją cytrynowym lukrem lub dowolnie ozdobić.

  • 1 min

Składniki:

  • 250 g mąka
    250 g cukru
    250 g margaryny
    4 jajka
    1 cytryna
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Tłuszcz do wysmarowania formy

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo żółtka jajek, ubijając dokładnie. Na koniec dodać sok z jednej cytryny i skórkę startą na tarce. Wymieszać. Cały czas miksując na niskich obrotach, dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić a sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto wymieszać łyżką i przelej do formy nasmarowanej margaryną. Piecz 50 min w temperaturze 180°C. Upieczoną babkę pozostawić przez około 10 minut w formie, po czym delikatnie wyjąć na kratkę. Przed podaniem dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy