Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 577 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Babka cytrynowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją cytrynowym lukrem lub dowolnie ozdobić.

AnetaJ
  • 1min

Składniki

250 g mąka
250 g cukru
250 g margaryny
4 jajka
1 cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo żółtka jajek, ubijając dokładnie. Na koniec dodać sok z jednej cytryny i skórkę startą na tarce. Wymieszać. Cały czas miksując na niskich obrotach, dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić a sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto wymieszać łyżką i przelej do formy nasmarowanej margaryną. Piecz 50 min w temperaturze 180°C. Upieczoną babkę pozostawić przez około 10 minut w formie, po czym delikatnie wyjąć na kratkę. Przed podaniem dowolnie udekorować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocciasto cytrynoweprosty przepisbabka cytrynowa

Komentarze

Podobne przepisy

Babka

Dodane przez: MagdalenaS

Babka cytrynowa

pyszna, prosta w przygotowaniu...

1

Dodane przez: Michał Dobras

Mleczna babka cytrynowa

Babka ma niezwykły mleczny smak...

Cytrynowa babka

Dodane przez: Jaga85

Cytrynowa babka

Polecam na Wielkanocny stół. Wśród...

Babka cytrynowa

Dodane przez: bietka

Babka cytrynowa

Bardzo szybka do zrobienia i bardzo...

babka

Dodane przez: Aga72

Babka cytrynowa

Dobry wieczór kochani mam dziś...

babka cytrynowa

Dodane przez: paolineczka

Babka cytrynowa

Taką babkę upiekłam na święta wielkanocne.Babka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE