Główną zaletą tej zupy jest jej lekkość ,gdyż nie zawiera ani grama mięsa. Jej wyborny smak jest aromatyczny i wyczuwalny na ciepło jak i na zimno. W drugiej wersji polecam na upalne dni.
40 min
Składniki:
mała młoda kapusta
200 g fasolki szparagowej żółtej
mały seler
2 marchewki
pietruszka
4-5 ziemniaków
puszka krojonych pomidorów
papryczka chili peperoncini
liść laurowy
2 ziela angielskie
2 suszone grzyby (najlepiej same kapelusze)
łyżka masła
1,5 l bulionu warzywnego
sól ,pieprz
1.Posiekaną kapustę ,pokrojone w kostkę warzywa oraz pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę szparagową ,podsmażamy na maśle i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy ,ziele angielskie ,papryczkę ,grzyby oraz pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze