Zupa pomidorowa

0 (0 ocen)

ulubiona mojego młodszego synka

Składniki:


  • * 1 porcja rosołowa lub kilka skrzydełek
    * 3-4 marchewki
    * 1 spora pietruszka
    * kawałek selera
    * kawałek pora
    * 150 ml śmietany 18% słodkiej
    * 1 mały koncentrat pomidorowy
    * 3 łyżki mąki
    * 4 litry wody na wywar
    * sól
    * pieprz
    * maggi w płynie
    * szczypta cukru
    * natka pietruszki
    * 1 paczka makaronu np. farfalle

Zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Z porcji rosołowej lub skrzydełek i warzyw gotujemy wywar na małym ogniu, aby był klarowny. Gdy warzywa i mięsko jest miękkie wyjmujemy część marchewki, seler i pietruszkę i dokładnie miksujemy z niewielką ilością wywaru.
  • 2. Wlewamy to z powrotem do zupy, dodajemy koncentrat. W niewielkiej ilości letniej wody rozrabiamy mąkę, dolewamy śmietanę i zagęszczamy zupę, doprawiamy do smaku, zagotowujemy.
  • 3.
    Makaron gotujemy. Nakładamy makaron do miseczek zalewamy zupą i posypujemy zielona natką pietruszki.

Porady

Zmiksowane warzywa to dobry pomysł na to aby nasze dzieci, które w większości nie lubią warzyw zjadły je. Ja w ten sposób przemycam je mojemu młodszemu synkowi, który nie jada żadnych warzyw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy