Żeberka duszone w kapuście po staropolsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

dobrze zjeśc

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek (pasy)
    1 kg kapusty kiszonej
    1 marchewka
    2 cebule
    kilka ziaren jałowca
    kilka ziaren ziela angielskiego
    listek laurowy
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego
    1 łyżeczka kminku


Żeberka duszone w kapuście po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, podzielić na porcje i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Do smażenia użyć smalcu.
    Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć porządnie i włożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dodać również zioła i przyprawy. Podlać 2-3 łyżkami tłuszczu i wstawić na ogień . Smażyć kilka minut po czym włożyć do kapusty żeberka, patelnię przepłukać wodą i wlać do kapusty, dolać również ok 3/4 l wody i dusić pod przykryciem ok 1 godzinę. Następnie odkryć zredukować nadmiar płynu.
    Podawać z ziemniakami z wody, posypać koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy