Żeberka duszone w kapuście po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć, podzielić na porcje i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Do smażenia użyć smalcu.
Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć porządnie i włożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dodać również zioła i przyprawy. Podlać 2-3 łyżkami tłuszczu i wstawić na ogień . Smażyć kilka minut po czym włożyć do kapusty żeberka, patelnię przepłukać wodą i wlać do kapusty, dolać również ok 3/4 l wody i dusić pod przykryciem ok 1 godzinę. Następnie odkryć zredukować nadmiar płynu.
Podawać z ziemniakami z wody, posypać koperkiem.
Komentarze