Ryba po grecku

0 (0 ocen)

Z Grecją niewiele ma wspólnego, ale to chyba nie ma większego znaczenia.To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno,ale najlepsza następnego dnia.

Składniki:

  • 1 kg filetów z dowolnej ryby morskiej
    1 kg marchewki
    1 seler
    1/2 pora
    1 pietruszka
    1 mała cebula
    koncentrat pomidorowy
    6-7 ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    sól
    pieprz
    pieprz cytrynowy
    jajko
    mąka
    olej do smażenia

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę solimy z obu stron,z jednej strony posypujemy odrobiną pieprzu cytrynowego.Obtaczamy w mące,następnie w jajku i jeszcze raz w mące.Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Marchew,pietruszkę,seler obieramy i ścieramy na tarce.Pora i cebulkę drobno kroimy.Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucamy cebulkę i mieszając chwilkę podsmażamy.Kiedy się zeszkli dodajemy warzywa.Możemy troszkę podlać wodą.Dusimy pod przykryciem dodając liście laurowe i ziele angielskie.
  • 2. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy,doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu.Usmażoną rybę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy warzywami na przemian.Podajemy na ciepło,choć na zimno też dobrze smakuje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy