Pomidorowa z kapustą

0 (0 ocen)

Sycąca zupa pomidorowa z mięsną wkładką, może być daniem jednogarnkowym na jesienne i zimowe dni.

Składniki:

  • 3 żeberka lub 2 plastry łopatki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    pół główki kapusty
    5 średnich ziemniaków
    330 ml soku pomidorowego lub mały koncentrat pomidorowy
    pół szklanki śmietany 18%
    sól, pieprz, koperek, liść laurowy , ziele angielskie

Pomidorowa z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć listek i kilka ziarenek ziela i opłukane mięso, ugotować do miękkości, wyjąc i porwać na mniejsze kawałki.
    Do gotującego wywaru włożyć pokrojoną marchew i pietruszkę po 5 minutach dołożyć kapustę poszatkowaną dość grubo, a po chwili ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Wszystko gotować jeszcze kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie, dodać sok pomidorowy lub koncentrat, przyprawić solą i pieprzem.
    Na końcu dodać zahartowaną śmietanę i pokrojone mięso.Już na talerzu posypać zupę koperkiem.

Porady

Jeśli ktoś chce, aby zupa była bardziej sycąca może zagęścić ją zasmażką z łyżki mąki i masła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy