Pełnoziarnista chałka

0 (0 ocen)

Ostatnio dosyć często jadłam na śniadanie słodką chałkę więc aby było trochę zdrowiej upiekłam sobie pełnoziarnistą:) Wyszła przepyszna, polecam :)

Składniki:

  • 360 g mąki pełnoziarnistej
    50 g otrębów pszennych
    20 g drożdży
    3/4 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki roztopionego masła
    1 jajko

    mleko zagęszczone do posmarowania

Pełnoziarnista chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone drożdże zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka i odstawiamy na 10 minut.

    Do mąki dodajemy otręby, rozczyn, resztę mleka, roztopione masło oraz jajko.

    Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.

    Odstawiamy do podwojenia objętości.
  • Pełnoziarnista chałka 2. Następnie dzielimy je na 4 części i tworzymy z nich długie wałeczki.

    Zaplatamy z nich warkocz i końce podwijamy pod spód.

    Zaplecione ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.

    Przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy je mlekiem.

    Chałkę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy