pasztet

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

ten przepis dostała moja Mama od Kolezanki i każdemu posmakował

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 60 dkg surowego boczku
    70 dkg karkówki, szynki lub łopatki chudej
    60 dkg wątróbki z drobiu
    2 pietruszki
    2 marchewki
    4 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    3 grzybki suszone
    1i 1/2 czerstwej bułki
    3 jajka
    gałka muszkatołowa
    imbir
    sól i pieprz

Pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek , Karkówke gotowac + 2 pietruszki +2 marchewki, 4 ziela angielskie, 2liście laurowe + 3 grzybki suszone.Pod koniec gotowania osolić wywar .Boczek , karkówke ,grzyby , jarzyny wyjąc, zmielic 2 razy.Do wywaru wrzucić watróbke i gotowac przez 5 min- zmielic 2 rzy.Po wyjeciu watróbki wywar ostudzić, namoczyc w nim 1 i 1/2 czerstwej bułki - odcisnać i również przemielic 2 razy.Dodać do masy 3 całe jajka, sól,pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbiru.Masę dobrze wyrobić , dać do formy-piec ok.1 godziny. Gdy masa będzie sucha można dodać 4 łyżki wywaru

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy