Minipizzeriny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy robiłam pizzę, zostało mi trochę składników. Wtedy wpadłam na pomysł, by upiec pizzeriny.

Składniki:

  • ● op. mrożonego ciasta francuskiego
    ● mały słoik zielonych oliwek bez pestek
    ● puszka krojonych pomidorów
    ● 10 dag żółtego sera, np. edamskiego
    ● puszka kukurydzy
    ● 10 plastrów salami
    ● jajko
    ● bazylia
    ● oregano

Minipizzeriny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozmrażamy
    godzinę w temperaturze
    pokojowej. Kroimy
    w 6 prostokątów.
  • 2. Ser ścieramy na tarce
    o małych oczkach. Oliwki
    osączamy, a następnie kroimy
    w plasterki. Salami kroimy w cienkie paski. Kukurydzę
    i pomidory osączamy.
  • 3. Na środek każdego kawałka
    ciasta wykładamy
    kolejno po porcji sera, pomidorów,
    kukurydzy, salami
    i oliwek. Wierzch posypujemy
    resztą sera, bazylią
    i oregano. Następnie brzegi
    lekko zawijamy i nakłuwamy
    widelcem, aby ciasto
    za bardzo nie wyrosło.
  • 4. Jajko rozkłócamy i pędzelkiem
    smarujemy brzegi
    ciasta. Pizzeriny przekładamy
    na blachę. Pieczemy ok.
    15 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 190 °C.

Notka redakcyjna

PPWS_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy