Krem ciasteczkowy, prawie jak nutella

0 (0 ocen)

  • 20 min

Coś dla miłośników słodkości.

  • 20 min

Składniki:

  • 200ml śmietany ( u mnie 30%)
    opakowanie herbatników pełnoziarnistych ( lub mogą być pierniczki)
    czekolada orzechowa
    laska wanilii

Krem ciasteczkowy, prawie jak nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Śmietanę wlewamy do rondelka z grubym dnem. Stawiamy na małym ogniu.

    Laskę wanilii przecinamy na pół, wydobywamy z niej ziarenka i przekładamy je do gotującej się śmietany.
  • 2. Czekoladę łamiemy na kawałki i także przekładamy do rondelka. Mieszamy całość bardzo dokładnie - nie chcemy aby coś nam się przypaliło. Gdy całość zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
  • 3. Ciasteczka przekładamy do malaksera i miksujemy, tak aby powstały okruszki. Jeśli ktoś nie posiada takiego urządzenia, można zastąpić je zwykłym wałkiem kuchennym - ciastka przekładamy do woreczka i rozbijamy je wałkiem ;)
  • 4. Przekładamy pokruszone ciastka do masy śmietanowo-czekoladowej i bardzo dokładnie mieszamy całość. Jeszcze ciapłą masę przekładamy do słoiczka i odstawiamy do wystygnięcia na ok. 1h. Następnie umieszczamy słoik w lodówce i po 8 godzinach możemy cieszyć się małą porcją słodyczy ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy