Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój mąż jest łasuchem wszelkich pierogów, klusek i kopytek.Ostatnio namówił mnie na przyrządzenie klusek śląskich.

  • 60 min

Składniki:

  • - ziemniaki
    - mąka ziemniaczana
    - jajko - 1 szt (na 1 kg ziemniaków)
    - sól

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • !!! 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy przez praskę lub tłuczek i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • !!! 2. Ostygnięte ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (1/4 ziemniaków = mąka ziemniaczana). Łączymy dłonią mąkę z ziemniakami i dodajemy jajko.
  • !!! 3. Ponownie masę wyrabiamy dłonią, dodajemy sól i kręcimy kluski:)Porcję ciasta w dłoniach formujemy w kulkę, następnie spłaszczamy i palcem robimy dziurkę na środku. Smacznego:)

Porady

Kluski świetnie smakują polane masłem, oliwą bądź odsmażone

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy