Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, chwilę studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, ugniatamy w naczyniu.
Ugniecione w naczyniu ziemniaki nożem dzielimy na cztery części, jedną z nich wyjmujemy z naczynia, otrzymaną wolną przestrzeń w całości wypełniamy mąką ziemniaczaną, wkładamy z powrotem wcześniej wyjęte ziemniaki
2.Do ugotowanych ziemniaków dodajemy jajko i zagniatamy na jednolite ciasto
Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie w środku
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy.
Kluski wrzucamy na wrzątek, zamieszamy, aby nie przykleiły się do garnka.
Od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je 5 minut, wyjmujemy z wody i podajemy z dowolnym sosem: mięsnym, warzywnym lub pieczarkowym.
Komentarze