Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób

Idealny dodatek do mięsa duszonego z zawiesistym aromatycznym sosem

  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    1 jajko
    sól

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, chwilę studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, ugniatamy w naczyniu.
    Ugniecione w naczyniu ziemniaki nożem dzielimy na cztery części, jedną z nich wyjmujemy z naczynia, otrzymaną wolną przestrzeń w całości wypełniamy mąką ziemniaczaną, wkładamy z powrotem wcześniej wyjęte ziemniaki
  • Kluski śląskie 2. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy jajko i zagniatamy na jednolite ciasto
    Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie w środku
    W dużym garnku gotujemy wodę, solimy.
    Kluski wrzucamy na wrzątek, zamieszamy, aby nie przykleiły się do garnka.
    Od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je 5 minut, wyjmujemy z wody i podajemy z dowolnym sosem: mięsnym, warzywnym lub pieczarkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy