Kluski śląskie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Składniki nie kosztują dużo, przygotowanie dania nie zajmuje wiele czasu, a wynik końcowy zadowala każde podniebienie.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 1 szkl. mąki pszennej
    ● 1 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● 1 jajo
    ● 20 dag pasztetu
    ● 1 cebula
    ● olej
    ● 20 dag boczku wędzonego
    ● 30 dag śmietany
    ● sól
    ● pieprz

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki mielimy. Dodajemy obie mąki
    i jajo. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odcinamy po kawałku
    ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
    W środku robimy zagłębienie,
    w które
    wkładamy łyżeczkę
    pasztetu. Zlepiamy.
    Kulki wrzucamy na
    osolony wrzątek
    i gotujemy 3 minuty.
  • 2. Sos: posiekaną
    cebulę podsmażamy,
    dodajemy pokrojony
    boczek, wlewamy
    śmietanę. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
    Zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2008

Komentarze

Podobne przepisy