Karnıyarık

0 (0 ocen)

Karnıyarık to danie pochodzące z Turcji,popularne również w Armenii.Kuchnia Turecka nie jest skomplikowana,bazuje przeważnie na prostych połączeniach.Wegetariańskim odpowiednikiem tego dania jest Imam bayıldı

Składniki:

  • 3 średniej wielkości bakłażany
    250 g mielonej jagnięciny (może być wołowina)
    1 mała cebula
    1 czerwona papryka
    4 ząbki czosnku
    3 średnie pomidory
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    pęczek natki pietruszki
    oliwa z oliwek
    papryka słodka
    pieprz cayenne
    sól
    pieprz

Karnıyarık - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy,kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut,aby bakłażan puścił gorzki sok. W tym czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę a czosnek siekamy.Do mięsa mielonego dodajemy wszystkie przyprawy i posiekana natkę pietruszki (część zostawiamy do dekoracji potrawy).Łączymy mięso z warzywami.
  • 2. Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka.Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.Na dno formy wlewamy odrobinę wody.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180' C przez około godzinę.Bakłażan powinien być miękki.Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy