Karnıyarık to danie pochodzące z Turcji,popularne również w Armenii.Kuchnia Turecka nie jest skomplikowana,bazuje przeważnie na prostych połączeniach.Wegetariańskim odpowiednikiem tego dania jest Imam bayıldı
Składniki:
3 średniej wielkości bakłażany
250 g mielonej jagnięciny (może być wołowina)
1 mała cebula
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
3 średnie pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
papryka słodka
pieprz cayenne
sól
pieprz
1.Bakłażana myjemy,kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut,aby bakłażan puścił gorzki sok. W tym czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę a czosnek siekamy.Do mięsa mielonego dodajemy wszystkie przyprawy i posiekana natkę pietruszki (część zostawiamy do dekoracji potrawy).Łączymy mięso z warzywami.
2.Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka.Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.Na dno formy wlewamy odrobinę wody.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180' C przez około godzinę.Bakłażan powinien być miękki.Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Komentarze