fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

pyszna i tania

Składniki:

  • 3 puszki białej fasoli w zalewie lub 0,5kg fasoli Jaś (Ja robiłam z puszki)
    3pętka kiełbasy śląskiej
    20dag chudego boczku
    2cebule
    przecier pomidorowy
    2łyżki maki
    pieprz, sól,
    majeranek
    słodka papryka,
    ziele angielskie
    liść laurowy
    zioła prowansalskie

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę dajemy do garnka wraz z zalewą.
    Jeśli mamy fasolę „Jaś” to moczymy ją przez całą noc, na drugi dzień gotujemy do miękkości w tej samej wodzie.
    Dolać szklankę wody.
    Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,
    sól, pieprz.
    Pokrojoną kiełbasę, boczek i cebulę podsmażamy, dodajemy do fasolki, dusimy.
    Dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw.
    Zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody.

Komentarze

Podobne przepisy