Ciasto Cappuccino

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nigdy nie lubiłam niczego o smaku kawy lub cappuccino aż do spróbowania tego ciasta:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    1-2 łyżki cappuccino waniliowego(w proszku)
    kilka biszkoptów ( namoczone w zaparzonym cappuccino)
    1 łyżka kakao

    Krem:
    5 żółtek
    3 łyżki mąki pszennej
    1 budyń śmietankowy
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka margaryny
    3 łyżki cappuccino w proszku

    dodatkowo:
    galaretka (dowolny smak)

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem i cappuccino. Miksujemy i wlewamy większą część do natłuszczonej blachy, resztę mieszamy z kakao i wylewamy na jasny biszkopt. Namoczone biszkopty układamy na biszkopcie (blacha 29*25). Pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na pół.
  • 2. Krem:
    1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Do drugiej dodajemy żółtka, mąkę, cappuccino, budyń i miksujemy dokładnie. Dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy. Zagotowany budyń odstawiamy do całkowitego ostygięcia.
    Margarynę ucieramy mikserem (najlepiej żeby była wcześniej wyciagnięta z lodówki) do białości i stopniowo, powoli dodajemy zimny budyń cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  • 3. Biszkopt przekładamy kremem. Górę polewamy tężejącą galaretką.

Porady

Można dodatkowo biszkopt posmarować konfiturą i dopiero kremem. Ja tak zrobiłam:)

Komentarze

Podobne przepisy