Chłodnik z botwiną

0 (0 ocen)

Pyszna chłodna zupka na upalne dni.

Składniki:

  • 1 litr maślanki
    300 g młodej botwiny (buraczki i łodygi)
    2-3 duże ogórki gruntowe
    3 łyżki posiekanego koperku
    pieprz
    sól czosnkowa

Chłodnik z botwiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki i łodyżki młodych buraczków pokroić, zalać wodą tak aby przykryło. Ugotwać do miękkości z odrobiną soli, wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Do maślanki dodać wystudzone buraczki (razem z płynem u mnie było go niewiele), pokrojone ogórki i posiekany koperek. Dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą czosnkową. Odstawaić do lodówki na godzinkę do schłodzenia i aby smaki sie przegryzły.

Komentarze

Podobne przepisy