Zupa ziemniaczano-soczewicowa z serkiem topionym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ta zupka jest wyjątkowo smaczna i pożywna a do tego do przygotowania w kilka chwil.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    60 g soczewicy zielonej
    400 g ziemniaków (obranych)
    100 g serka topionego
    1,25 litra rosołu
    1 łyżeczka tymianku
    sól
    pieprz kolorowy świeżo mielony

Zupa ziemniaczano-soczewicowa z serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę wsypujemy do garnka, w którym będziemy gotować całą zupę, zalewamy wodą (niedużo, tylko tyle by wystarczyło do ugotowania soczewicy) i gotujemy do miękkości, następnie blendujemy (bez odlewania wody).
  • 2. Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do soczewicy, zalewamy rosołem i gotujemy na niewielkim ogniu aż ziemniaki będą miękkie (około 20minut).
  • 3. Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy wrzucamy cały serek topiony i go blendujemy (możemy też zblendować trochę ziemniaków, jeśli wolimy gęstsze zupy).
  • 4. Zupę przyprawiamy i z serkiem gotujemy jeszcze około 5 minut.

Porady

By zupa była jeszcze bardziej sycąca, można podać ją z ugotowanym makaronem.

Komentarze

Podobne przepisy