zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

W tym roku dostałam liście szczawiu zrywane w lesie, podjarana tym zrobiłam szczawiówkę troszkę inaczej, na białej kiełbasie, smakowała jak zawsze pysznie :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 spore pęczki liści ze szczawiu
    4 surowe białe kiełbasy
    4 jajka ugotowane na twardo
    250 ml śmietany
    sól, pieprz do smaku

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę białą pogotować krótko ok 15 min, wyjąć z wywaru i pociąć na kawałki. Liście szczawiu porządnie opłukać, posiekać, wrzucić na wywar z kiełbasy, gotować 10 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić kiełbasę, wlać śmietanę, zdjąć z ognia. Na talerzach dołożyć po 2 połówki ugotowanych jajek.

Porady

Zamiast śmietany można do zupy dodać serek topiony, będzie łagodniejsza w smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy